


De Nederlandse krijgsmacht kent drie hoofdtaken:
- Bescherming bieden bij andere landen.
- Helpen bij rampen bijvoorbeeld aardbevingen en overstromingen.
- Verdediging van het land bijvoorbeeld bij dreiging terrorisme.
Het Nederlandse ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor de bescherming van Nederland. Het ministerie wordt geleid door de minister van Defensie. Defensie telt in 2015 ongeveer 50.000 medewerkers en is daarmee een van de grotere werkgevers van Nederland.
De Marechaussee
De marechaussee heeft 3 hoofdtaken:
- grensbewaking.
- bewaken en beveiligen van objecten.
- internationale en militaire politietaken.
Ze controleren het grensverkeer van personen en bestrijden criminaliteit die zich niet laat tegenhouden door grenzen. In Nederland doet de marechaussee dit door het bewaken van de Europese buitengrens op vliegvelden, in zeehavens en langs de kust. Rechercheurs van de marechaussee doen onderzoek naar strafbare feiten die naar voren komen tijdens het uitvoeren van de grenspolitietaak. Zo onderzoeken ze criminele organisaties die zich richten op mensensmokkel en mensenhandel. Opsporen van verstopte personen in bijvoorbeeld vrachtwagens die de grenzen passeren. Ook doet de marechaussee beveiligen van belangrijke personen. En het bewaken en beveiligen van objecten in Nederland met een dreiging op aanslagen. De marechaussee beschermt ook de burger tegen terrorisme, drugs- en mensensmokkel. Bewakingshonden helpen bij het beveiligen. Nederlandse militairen werken over de hele wereld bij gewapende conflicten of om de vrede te bewaren. Daarbij zijn vrijwel altijd marechaussees aanwezig. Zij zijn ook in het buitenland de politie voor de militairen, dus behandelen onder meer overtredingen en ongelukken waar militairen bij betrokken zijn.
De Luchtmacht
De Koninklijke Luchtmacht is een modern krijgsmachtdeel dat wereldwijd actief is. De luchtmacht ondersteunt bestrijding van internationale onrust en biedt hulp bij rampen. Bij internationale conflicten speelt de luchtmacht een belangrijke rol. De luchtmacht helpt ook slachtoffers van rampen of oorlogsgeweld.De wereld van de Koninklijke Luchtmacht houdt niet op bij het luchtruim. De ontwikkeling van satellieten en raketten gaat steeds verder. Defensie gebruikt bijvoorbeeld meer eigen satellieten. De luchtmacht maakt voornamelijk gebruik van bommenwerpers, gevechtsvliegtuigen, helikopters en andere wapensystemen, zoals drones
Binnen Nederland zorgt de luchtmacht dag en nacht voor veiligheid:
1 Jachtvliegtuigen staan klaar voor het beschermen van het luchtruim.
2 Patrouillevliegtuigen voeren kustwachttaken uit.
3 De militaire luchtverkeersleiding zorgt voor veiligheid, ordelijk en vlot verloop van het vliegverkeer.
4 Transporthelikopters blussen grote branden of vervoeren mensen en materieel.
5 Gevechtshelikopters ondersteunen opsporingsacties van politie.
De Marine
De marine bestrijdt bijvoorbeeld drugstransporten, piraterij, mensensmokkel, wapensmokkel en terreur. Marineschepen varen daarvoor patrouilles. De zeeboten beveiligen wereldwijd zeegebieden. Dichter bij huis ruimt de marine explosieven op zee en in havens. Ook redt ze drenkelingen en controleert de kustwateren.
Taken in Nederland:
1 helpt de kustwacht en voert zoek en reddingsacties uit.
2 bestrijdt terrorisme op en onder water.
3 ruimt niet-ontplofte explosieven op zee en in havengebieden.
De Landmacht
De Koninklijke Landmacht heeft in Nederland een paar hoofdtaken:
1 De landmacht verdedigt het Nederlandse grondgebied. Tegen vijandige landen, maar ook tegen aanvallen op grootte groepen mensen of belangrijke objecten als (kern)energiecentrales, drinkwatervoorzieningen en computersystemen.
2. De landmacht ondersteunt overheidsinstanties. Bij rampen en crisis, maar ook in minder nood situaties. Vaak is er behoefte aan een goede getrainde militair.
3. De landmacht ondersteunt maatschappelijke organisaties, maar dit is geen hoofdtaak.
De belangrijkste taken van de landmacht in het buitenland zijn:
- verdedigen van het grondgebied.
- vrede behouden of afdwingen.
- beschermen burgers.
Maak jouw eigen website met JouwWeb